Ab's postings enzo

Afscheids-gedicht van Mark voor Ab

Abi en Mark kwamen me opzoeken in Schiedam, en het was helemaal goed zo samen.
t Leek alsof Ab vanaf een afstandje toekeek, en ons toeknikte met een tevreden smile van oor tot oor....
Toen ik het tijdens ons gesprek te kwaad kreeg las Mark als troost het gedicht voor dat hij destijds maakte als afscheid aan Ab, na de crematieplechtigheid.
Nu ik wat handiger ben met de website kan ik het (eindelijk !) plaatsen.

14 augustus 2016 / Lees verder...


Op 15 augustus 2016 is het 3 jaar geleden ....

Ab's kist.jpg

04 juli 2016 / Lees verder...


Schilderijen van Rudi Stammeshaus (NB dit is Ab's LAATSTE bericht)

Mijn oom Rudi was een creatieve man. Na zijn overlijden in 2010 liet hij de familie een groot aantal schilderijen na. Het plezier van het schilderen komt je van elk werk tegemoet. Stillevens in de vorm van boeketten bloemen, landschappen, zeegezichten, nageschilderde iconen en fantasievolle afbeeldingen die uit zijn dromen lijken te zijn voortgekomen.

doek16.jpg

03 maart 2013 / Lees verder...


Zappa Radio avond 2012 - 10e editie

Op zondagavond 16 december vanaf 20 uur zitten René, Joost, Paul en Ab weer in de studio van Stadsradio Breda met een wervelende Zappa Radio avond.

10 jaar geleden bedacht door radiomaker René Oomen en zijn zappa-maatje Joost Houwaard ter ere van gitarist, rock-ster en componist Frank Zappa, rondom zijn geboortedag (21 december 1940) en sterfdag (3 december 1993). Omdat Zappa's muziek gespeeld en gehoord moet worden.

Paul Lemmens en Ab Stammeshaus raakten betrokken als Zappa specialisten en willen ook deze tiende editie van de Zappa Radio avond voor geen goud missen.

Met 4 uur vol met muziek van de legendarische bands van Frank Zappa & The Mothers of Invention.
Vraag zelf een favoriet aan voor de Zapservice via de speciale website. Misschien bellen we je wel om te horen waarom jouw Zappa-favoriet gespeeld moet worden. 
Of doe mee aan de geweldige Zapquiz waar mooie platenbonnen mee zijn te winnen.

Luister via FM 107.3 of 92.9 (kabel) of surf naar www.stadsrtvbreda.nl/zappa om online te luisteren.

Music is The Best!

05 november 2012


Drie schilderijen uit 1935

IMG_3573x.jpg

Van mijn vader kreeg ik drie schilderijen mee die van zijn vader A.J. Stammeshaus zouden zijn geweest. Hij heeft ze niet geschilderd, maar ze zijn hoogstwaarschijnlijk eind 30er jaren uit Nederlands Indië meegenomen naar Nederland. Mijn opa heb ik nooit gekend. Hij is naar verluid in het Jappenkamp omgekomen.

De schilderijen moeten nodig schoongemaakt en ik ben uiteraard op zoek naar de herkomst. Twee ervan zijn gesigneerd met een naam en het jaartal 1935. Mocht iemand een tip hebben om ze schoon te (laten) maken of over de herkomst, neem dan contact met mij op.

IMG_3568x.jpg

20 oktober 2012 / Lees verder...


Het Kleine Zwarte Visje

boekanndecraemer.jpg

Het Kleine Zwarte Visje is een verhaal van de Perzische schrijver Samad Behrangi dat onlangs opnieuw werd uitgegeven en vertaald door Ann de Craemer. Het verhaal gaat over een klein zwart visje dat genoeg heeft van de kleine beek waar hij met zijn moeder woont. Hij droomt 's nachts van de wijde wereld en op een dag besluit hij om deze te gaan ontdekken.

Het thema van het boek is vrijheid en het streven naar vrijheid op eigen kracht. Dit was een belangrijk thema in de jaren '60 en '70 voor de Iraanse studenten en andere tegenstanders van de Sjah van Perzië die als een moderne dictator over het land regeerde.

Samad Behrangi was leraar en verhalenverteller. Zijn verhalen werden niet gewaardeerd door het Perzische regime van dfe Sjah en zijn lichaam werd in 1968 in de rivier gevonden. Maar het Kleine Zwarte Visje werd symbool van het verzet tegen de Sjah.

Poppentheater
In 1977 maakte ik deel uit van het Spektakel Theater, een muziek- en theatergroep die voorstellingen maakte voor burthuizen in Amsterdam en op straat in samenwerking met het Zomerstraattheater. Het verhaal van het Zwarte Visje werd utigevoerd als muziek- en poppentheaterstuk.
Van de poppenvoorstelling heb ik indertijd een diaserie gemaakt die je hier kunt bekijken.

zwartevisjepoppentheater.jpg

Het verhaal was in de 70er jaren als boekje uitgegeven door uitgeverij Het Progressieve Boek uit Rotterdam op initiatief van de Centrale Perzische Studentenvereniging in Nederland. Later is het verhaal als kinderboek uitgegeven door uitgeverij De Geus.

Nieuw boek
Nu is er een nieuwe vertaling van Ann de Craemer in een prachtig uitgegeven boekje van uitgeverij Lannoo. Het verhaal is in basis natuurlijk hetzelfde gebleven en ironisch genoeg is het ook nu nog steeds een symbool van het verzet in Iran tegen het regime van de Ayatollah's. Kijk ook op de speciale Facebook pagina over het boek.

Het boek is te koop bij Bol.com via deze link

07 februari 2012 / Lees verder...


Verjaardagsfeestje

IMG_4686.JPG
Lieve vrienden en familie, dank je wel voor een leuk verjaardagsfeestje afgelopen zondag.

Op de uitgenodigd schreef ik de volgende tekst:

Maar met een opdracht: maak een tekening/collage/foto/fotomontage of iets anders creatief kunstzinnigs (graag in 2D want de 3D brilletjes zijn uitverkocht), niet voor de eeuwigheid en neem die mee. Dan digitaliseren we die (scanner/digitale camera, digitaal aanleveren mag ook) en projecteren ze hier thuis op de muur als een 21ste eeuwse dia-voorstelling. Vooraf digitaal e-mailen mag ook, maar dan moet je niet vergeten zelf nog wél te komen!
Vragen of snap-je-iets-niet? Verzin dan een list. Hahaha!

Het resultaat van hun bijdragen aan mijn dia-voorstelling kun je hier bekijken.

06 februari 2012


Rudy & his Fascinators: Fluid of my Sleep

De nieuwe website voor Rudy Lentze en zijn groep Rudy & his Fascinators is online! Ik heb mezelf inmiddels tot Rudy & his Webmaster gedoopt ;-)

rudyandhisfascinaforswebsite.png

www.rudyandhisfascinators.nl

Op de website staat meteen al een bijzonder 'Message from Rudy': Rudy is in oktober de studio ingedoken om een nieu album op te gaan nemen. Een lastige klus tussen werk (hij is postbode in Groningen) en actief familieleven door, en natuurlijk geen cent te makken voor zo'n kostbare klus.

Ik vroeg hem of hij mijn No XQ's Propagation teksten wilde bekijken voor inspiratie voor nieuwe songs. Hij koos Fluid of my Sleep uit, dat ik in de 80er jaren opnam met Recht Uit Recht Uit, blazers en teksten.

Beluister hier een excerpt van een verse studiomix van het nummer zoals Rudy dat opnam met onder meer zijn zoon Rashaan op gitaar.

 

 

Dat belooft een juweel van een hit te gaan worden!

Ook op de nieuwe website rudyandhisfascinators.nl vijf nummers van de VPRO Radio uitzending uit 2003 van het gelegenheidsduo I.N.D.O. (In Nederland Door Omstandigheden, een term die veel Indo's in de jaren 50 en 60 gebruikten om hun verblijf in Nederland aan te duiden, vaarwel ons Nederlands Indië) van Rudy met René van Barneveld, gitarist van onder meer de geweldige Urban Dance Squad. Luister er naar op deze pagina

21 januari 2012


Voorjaarsschoonmaak

Mijn opa had een 'radiowinkel' op de Middenweg in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Tegenwoordig noemen we dat een electronica-winkel, maar er was in die tijd nog niet veel 'electronica', de transistor was nog niet uitgevonden, laat staan de geheugenchip.

Rond 1940 begon hij met de verkoop van stofzuigers. Maar voor een dergelijk apparaat hadden niet veel mensen geld genoeg, dus hij verzon iets nieuws. Hij was echt een pionier op marketinggebied, een echte middenstander.

stofzuigers_miermans_middenweg_19_ca-1940.jpg
De stofzuigers die je hier ziet op de foto van de etalage van de Miermans winkel, konden op afbetaling worden gekocht, voor 60 cent per week. Na 2 jaar werd de stofzuiger je eigendom. Op de stofzuigers van merk Prima (Philips i presume...) zat een ijzeren plaatje met de firmanaam: B.G. Miermans, Amsterdam.

08 april 2011 / Lees verder...


Spangas en de San Francisco punk-rock scene in 1980

Spangas is een TV soap voor jongeren/scholieren waarin we de belevenissen volgen van de scholieren van het Spangalis college. Het is een echte soap met de nodige drama á lá GTST, maar dan in een scholieren-setting.

Bij een scène over de schoolband viel mijn oog op een paar LP-hoezen die decoratief aan de muur hangen. Kijk maar in deze screenshot van Spangas aflevering (seizoen 4, 9 maart 2011) waarin Eman, Rudolf en Katou aan het jammen zijn met de schoolband en Katou ontdekt dat haar schrijfboekje weg is. [Bekijk de uitzending]

Screenshots Spangas

18 maart 2011 / Lees verder...


Oom Coyote en de Bisonpizza

oomcoyote_cover.png
Een van mijn favoriete boeken is een boek van de Amerikaans Indiaanse schrijver Craig Kee Strete. Van hem zijn verschillende boeken in het Nederlands gepubliceerd. Het boek Oom Coyote en de Bisonpizza is een hilarisch verhaal over een Coyote en zijn twee neefjes. Het past in de Indiaanse traditie van 'Coyote-verhalen', wat vergelijkbaar is met de Anansi-verhalen uit West-Africa/Caribisch gebied.

Coyote was er al voordat moeder-aarde werd geschapen. Misschien was hij er al voordat de schepper er zelf was.... Verder haalt Coyote in de verhalen allerlei streken uit; hij is een 'trickster' ofwel een bedrieger. Er zijn verschillende van deze Coyote verhalen bekend, verteld door verschillende stammen.

Craig Strete is zelf van Cherokee afkomst en heeft met dit boek de Coyote traditie op een schitterende manier voortgezet.

Een ander bekend boek van Craig Strete is 'Two spies in the House of Love' dat (alleen) in het Nederlands verscheen onder de titel 'Twee spionnen in het Huis van de Liefde'. Het boek gaat over een nachtelijk avontuur dat de hoofdpersoon beleeft samen met Jim Morrison van The Doors in het Los Angeles van de 60er jaren. Het boek is doorspekt met de specifieke stijl van de teksten van de nummers van The Doors. De titel verwijst ook naar het nummer 'The Spy' op het Doors-album 'Morrison Hotel' dat opent met de regel 'I'm a Spy in the House of Love'. Het boek is daarom bij fans van The Doors zeer populair. Het werd later in het Engels uitgegeven als 'Burn Down the Night' en in Nederland heruitgegeven onder de titel 'Nachtbraken', aangevuld met de Engelstalige teksten uit de dichtbundel 'Dark Journey'.
Deze dichtbundel wordt overigens toegeschreven aan het schrijversduo Craig Strete - Jim Morrison. Het brengt als Doors-memorabilia zeker $225 op! (Nee, mijn exemplaar is niet te koop).

07 maart 2011 / Lees verder...


Landdomeinnamen regionaal of plaatselijk gebruiken

In een nieuwsbericht van Nu.nl is te lezen dat de Friezen via een truuk domeinnamen met .fr kunnen registreren.
.fr is het topdomein van Frankrijk en mag alleen door Fransen worden geregistreerd. Maar via een Franse partner, weet een hostingbedrijf deze toch te registreren. leuk voor de Friezen!

Gesuggereerd wordt dat de Limburgers hetzelfde zouden kunnen gaan doen met het Lybische topdomein .lb. En misschien zijn er meer mogelijkheden.... Topdomein .tv is ook niet van de televisie, maar van de eilandengroep Tuvalu en .nu behoort bij het Polinesische eiland Niue, en wordt doorverkocht voor Nederlandse en Zweedse registratie waarmee de eilandbewoners gratis internettoegang voor iedereen hebben geregeld.

Op vakantie in Luzern (Zwitserland) vonden we al een plaatselijk gebruik van de topleveldomein .lu, dat natuurlijk bij Luxemburg hoort.

De overige mogelijkheden:
.gr voor Groningen (.gr = Griekenland)
.ge of .,gl voor Gelderland (.ge = Georgië en .gl = Groenland)
Helaas zijn er geen alternatieven voor de andere provincies.

De complete overzicht van toplevel landen domeinnamen is hier te vinden.

17 februari 2011


Eén: On-Haags album van kerk Koppen

Geweldig album van Haagse HipHop formatie Kern Koppen. Klinkt bijna On-Haags ;-) en zeker On-HipHops. Beluister het album online hierrrrrr........

11 februari 2011


Wereldpremière Poppenfilm

Rond 1969 waren mijn vriend en buurjongen Louis en ikzelf vaak op de zolder van ons ouderlijk huis te vinden. We hadden het plan opgevat om met de 8mm filmcamera van mijn vader (een opwindcamera voor dubbel 8mm film van het merk Yashica) een poppenfilm te maken. Dat heeft maaaaanden in beslag genomen. Alle beeldjes stuk voor stuk opnemen en de poppen steeds een klein stukje verder zetten. Bovendien het verhaal bedenken, het script schrijven, de poppen verzamelen (voornamelijk uit de collectie van onze zusjes), de decors maken en de props verzamelen.

Het resultaat..... hebben we nooit gezien.
De film werd ontwikkeld, maar we hadden geen projector om de film af te spelen. Nu na vele jaren is de film digitaal overgezet en heb ik het materiaal kunnen bekijken en bewerken. Slechte stukjes eruit geknipt, de tussenteksten toegevoegd en er muziek onder gezet. Ik ben heel blij om het resultaat na ruim 40 jaar te kunnen presenteren: dit is een wereldpremière.

Bekijk de film hier op YouTube

27 januari 2011


Slumberland Bluesband

Je zou het een schoolband (van het Pius X lyceum in Amsterdam) kunnen noemen, maar de potenties waren natuurlijk veel hoger. Luister naar verloren gewaande opnames van de Slumberland Bluesband van rond 1970 die op een grijsgedraaid cassettebandje stonden.

cassettebandje


26 januari 2011 / Lees verder...


Anton Eguiguren

In 2003 waren we op vakantie naar Baskenland. In de Bed and Breakfast Casa rural Landarte, waar we twee weken te gast waren, hing het vol met schilderijen van een kunstenaar die zijn werk ondertekende met Anton.

Click here to read this message in English

Anton Eguiguren

Anton Eguiguren

Eén van de werken van Anton vonden wij zo mooi, dat we die gekocht hebben. Het schilderij zou worden opgestuurd per post. Dat waren nog wat spannende weken, na thuiskomst, maar op een goede dag kwam toch ons schilderij uit Zumaia.

Van de schilder wisten we niet meer dan dat hij Anton heette. Tot deze week, toen we een e-mail van de zoon van Anton kregen: hij maakt een website over het werk van zijn kustzinnige vader Anton Eguiguren: www.eguiguren.net. Er is ook een Facebookpagina met werk van Anton.

20 januari 2011 / Lees verder...


Diefjes: jong geleerd?

Jong geleerd, oud gedaan, is het gezegde, maar echt leren een auto te jatten was dit niet. Wel een poging om met eenvoudige middelen een kleine creatie te maken op een saaie grijze zondagmiddag.

Als ik dit zo'n 45 jaar later bekijk doet het me een beetje denken aan de Comedy Capers TV serie uit de jaren '60 waarin stomme films uit de jaren '30 werden vertoond.

03 januari 2011


Throw the radio

Op de laatste dag van het jaar kun je bijna niet onder de hitlijstjes uitkomen. Ook dit jaar heeft Radio 2 weer flink uitgepakt met de Top 2000, die ook dit jaar weer nauwelijks verschilt van al diem andere jaren. Nieuw is dat er een nieuwe (duh!) nummer 1 is, namelijk het uit 1977 stammende Hotel Calofornia van The Eagles. Saaiheid troef: 1977 had niet veel in petto.

img121-k.png
1977 was ook het jaar dat ik met het zilvervloot spaargeld naar California vertrok om te kijken of ik daar mijn geluk kon beproeven. Afgelopen februari was ik even terug in The Golden State zoals je hebt kunnen lezen in dit weblog. Hotel California werd er in 1977 inderdaad grijs gedraaid. Op deze foto zit ik in 'mijn' Hotel California in Monterrey in 1977.

throw_the_radio.jpgEen jaar later, in Amsterdam ontmoette ik mijn vriend Chris en startten wij een bandje, dat overigens geen lang leven beschoren was. Een van de nummers die we speelden was het door Chris geschreven nummer "Don't forget about Blue", dat nog bij tijd en wijlen door mijn hoofd speelt (heb jij dat nou ook wel eens?).

Het nummer is terug te vinden op de nieuwste Primivonnatives CD Throw the Radio (Big Dr. Jr. and the Primodonnatives), die Chris me kort geleden toestuurde. De versie is wat meer up-tempo, dan die we in 1978 speelden (waar helaas geen opnames van zijn), maar het geeft een goed beeld van het album Throw the Radio.

Dus wat mij betreft mijn laatste wens voor 2010: THROW THE RADIO en luister liever naar oorspronkelijke muziek dan die ouwe grijsgedraaide platenbonzen-hits.

Kijk op de website van Vague Moon Records om de CD te bestellen of te downloaden via iTunes.

31 december 2010


Plons: een horrorscript uit ca. 1965

Mijn vader had een filmcamera voor filmformaat dubbel-8 (16 mm film die moest worden omgedraaid en na ontwikkelen in de lengte door midden werd gesneden). Als jongens droomden wij er van om daarmee een echte film te maken. Op een grijze zondagmiddag bedachten we het volgende horrorscenario op de parkeerplaats bij de Sloterplas in Amsterdam-West:

Eerst een overzichts-shot van het meer. Hoofdpersoon komt wandelend aanlopen. Hoofdpersoon loopt naar de waterkant en verliest z'n evenwicht. Hoofdpersoon in close up met een angstige blik op z'n gezicht. Grote plons in het water. Als eindshot weer overzicht van het meer. Brrrrr.... de rillingen lopen je over het lijf!

Bekijk onderstaand het resultaat. Het beeld is niet ge-edit, om de special effects goed uit te laten komen. Geluid is door mij toegevoegd, hoewel ik me besef dat Louis dat natuurlijk als muzikant veel beter zou kunnen doen.


NB januari2017: dit filmpje blijkt te zijn gehackt..k Ga kijken wat ik eraan kan doen.
Negeer het onderstaande.. (tot nader order)
Jeanne.

Tip: vooral schermvullend bekijken.

30 december 2010


Zondag 12 december Zappa Radio Avond

zappaflyer2010-klein.jpgOp zondag 12 december gaan we weer een Zappa Radio Avond doen voor Stadsradio Breda. Het initiatief hiervoor werd 8 jaar geleden genomen door radiomaker René Oomen die zijn vriend Joost Houwaard overhaalde om mee te doen en samen een hele avond muziek van Frank Zappa te draaien.

In 2006 vroeg René mij om in de uitzending te komen als "wandelende Zappa encyclopedie", aangezien ik de beheerder ben van de Zappa Startpagina. Niet dat ik echt zoveel kennis van Zappa heb, maar als levenslange fan bouw je toch een zekere status op ;-)

Al lang van te voren begint de voorbereiding van de Zappa Radio Avond met een e-mailwisseling tussen René, Joost en mijzelf over blokjes met zappa-nummers, keuzes van verschillende stijlen en periode's van Zappa's muziek en de promotie. Sinds twee jaar hebben we daar een eigen website aan toegevoegd, die te vinden is op www.stammeshaus.com/zappa of via www.stadsradiobreda.nl/zappa.

René maakte ook dit jaar weer een prachtige flyer, dit maal op basis van de fantastische hoes van het album 200 Motels uit 1971. De nummers worden uitgekozen door ons drieën, maar luisteraars kunnen ook verzoeknummers indienen (via de website).

De uitzending is beschikbaar als LIVE-stream via www.stadsradiobreda.nl/zappa, waar ook andere uitzendingen van voorgaande jaren te beluisteren zijn. Klik links op de luisterpaal!

12 december 2010


Meer weblog-berichten in het archief........